“Maak van V&D een museum”

Zoals ik vorige week al schreef, dient Arnhem naar een alternatief te gaan zoeken voor het verlies van de V&D (voor Perry Sport lijkt er een koper te zijn).

Door de sluiting van V&D is er een ‘gat’ in het Arnhemse straatbeeld bij het Johnny van Doornplein. Ook het oude pand van Peek & Cloppenburg (waar Esprit uit vertrekt) komt binnenkort leeg te staan. Twee gebouwen met een grote m2 bruto winkeloppervlakte die je niet snel gevuld krijgt.

Ik vind dat Arnhem actief op zoek moet gaan naar een nieuwe huurder, waarbij het V&D pand bijvoorbeeld gehuurd kan worden door Hudson’s Bay. Mocht dit zoeken geen resultaat opleveren, dan moet er naar een nieuwe invulling gekeken worden.

Er zijn diverse opties, waarbij één optie voor het oude P&C-pand zou kunnen zijn dat dit pand wordt afgebroken en de oude situatie wordt hersteld. Dan zorg je ervoor dat het Land van de Markt weer in oude glorie wordt hersteld.

Depotmuseum
Wanneer het pand van V&D leeg blijft staan, zou hier een nieuw soort museum kunnen komen. Bijvoorbeeld een depot museum. Dit is een museum waar kunstvoorwerpen (voor een bepaalde tijd) tentoongesteld worden die anders in een depot van een museum staan.

Niet alleen kunstmusea, maar ook andere soorten musea kunnen hier hun depotcollectie laten zien. Kortgeleden werd in de Volkskrant bericht dat alleen het topje van ‘kunst-ijsberg’ te zien is in het museum. http://www.volkskrant.nl/beeldende-kunst/de-wondere-wereld-van-het-museumdepot~a4247598/

Het V&D pand in Arnhem leent zich goed voor een museum-functie. Het pand heeft een grote oppervlakte. Op de eerste verdieping is ruimte voor een mooi museum-restaurant met uitzicht en de Musis-parkeergarage zit tegen het pand aan. Met een bushalte op het Velperplein is dit depot-museum ook met openbaar vervoer goed bereikbaar.

Op de begane grond kan dan de ingang met kassa en museumwinkel komen. Op de zelfde begane grond kan aan de kant van het Brouwersplein een zelfstandige winkel komen. Aan de kant van La Place idem dito.

Huisleveranciers
Natuurlijk zijn de depots van Museum Arnhem, het Openluchtmuseum en het Kroller-Mullermuseum de meest voor de handliggende ‘huisleveranciers’ van dit nieuw museum. Maar ook andere grotere musea in Nederland kunnen dan een tijdelijk ‘depot-tentoonstelling’ organiseren waarbij zij zelf of zoals bij het popupmuseum van DWDD, bekende Nederlanders kunnen optreden als gastconservatoren.

Hierbij kan op elke verdieping (ten minste verdiepingen 1 en 2 van het V&D pand een tentoonstelling georganiseerd worden. Het is een win-win situatie: leegstand van een groot pand wordt opgelost, kunst die anders in een depot staat wordt bewonderd en zoals het popmusuem al aantoonde is er grote belangstelling voor. Dat wil dus zeggen dat veel mensen ervan kunnen profiteren maar dat de kosten in de hand te houden zijn.

Met de juiste marketing-strategie van zowel het ‘Depot Museum Arnhem’ als het Binnenstadmanagment kunnen er op een reguliere basis redelijk veel ‘nieuwe’ bezoekers naar de binnenstad van Arnhem worden getrokken. Zoals ik al eerder stelde heeft Arnhem een Burgers’ Zoo voor de binnenstad nodig en met dit museum komen we een stapje dichterbij.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "“Maak van V&D een museum”"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*