Nieuwjaarsduik

327 mensen begonnen het jaar gisteren fris en gezellig met een duik in het ijskoude water van de Rijkerswoerdse Plassen. Een oer-Hollandse traditie, die dit jaar voor de 60e keer plaatsvond.

Op deze Nieuwjaarsdag doken er op 132 locaties in het hele land bijna 55.000 mensen, in veel gevallen met de iconische oranje Unox-muts op hun hoofd, het koude water in. De grootste Nieuwjaarsduik ter wereld vond plaats in Scheveningen, waar 10.000 doorzetters om klokslag 12 uur samen de Noordzee in renden, om 2019 goed te beginnen en het oude jaar ritueel van zich af te spoelen.

60e Nieuwjaarsduik

In 1960 organiseerde de Zandvoortse zwemtrainer Ok van Batenburg (inmiddels bijna 90 jaar oud) de eerste nieuwjaarsduik van Nederland. Van Batenburg: “Het begon als een mooie frisse neus na Oud & Nieuw. Dat is altijd een ongezonde toestand en dan kun je maar beter de volgende dag op een frisse manier beginnen”. De duik was een groot succes en wordt sindsdien ieder jaar herhaald, op steeds meer plekken in Nederland. Van Batenburgs moeder serveerde elk jaar erwtensoep aan de duikhelden. Sinds 1998 heeft Unox deze goede gewoonte van haar overgenomen: de start van de Unox Nieuwjaarsduik.

Voedselbank

De voedselbanken in Nederland worden al jaren gesteund door Unox. Zo wordt voor elke deelnemer aan de Scheveningse duik één euro aan deze instelling gedoneerd. De bij de Arnhemse duik overgebleven soep en disposables werden hartelijk in ontvangst genomen door de Voedselbank. Zij serveren deze dagen alle bezoekers bij binnenkomst een warme kop.

Team Hollander voor de Ropa Run

Arnhem steunt daarnaast Team Hollander die zich middels de Ropa Run inspant tegen kanker. Deelnemers van het team hielpen bij de organisatie en ‘verdienden’ daarmee een mooi bedrag van € 403,10.

Reacties