De impact van oorlog: 75 jaar na de Slag om Arnhem

Bridge to Liberation Experience 2015 © Zefanja Hoogers

In september is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden met daarin de Slag om Arnhem plaatsvond; de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op vrijdag 20 september 2019 herdenken we samen, de Slag om Arnhem (17-25 september 1944) en de daaropvolgende gedwongen evacuatie van duizenden inwoners van de regio. Na de Airborne herdenking, in aanwezigheid van veteranen en afgevaardigden van de verschillende betrokken landen, staan we bij de historische John Frostbrug samen stil bij de impact van oorlog en de waarde van onze vrijheid in Bridge to Liberation.

Impact van oorlog en de waarde van onze vrijheid

Voor de zesde maal wordt de historische grond rond de Arnhemse John Frostbrug omgetoverd tot de plek waar 8 tot 100 jarigen op een unieke manier samen stil staan bij de impact van oorlog en de waarde van vrijheid. In een experience met muziek, special effects, film en dans die de bezoeker op spectaculaire wijze meeneemt in waargebeurde persoonlijke verhalen ten tijde van de Slag om Arnhem. Spannende, mooie en ontroerende verhalen die zo in “het nu” geplaatst kunnen worden. Nu, 75 jaar later, vertelt Bridge to Liberation het verhaal vanuit Brits, Pools, Duits en Nederlands perspectief. Er is niet één waarheid. Oorlog heeft meerdere gezichten. Persoonlijke verhalen geven daarom meerdere gezichten op één gebeurtenis. In Bridge to Liberation worden de verschillende persoonlijke verhalen in multi-perspectief verteld.

Bridge to Liberation teaser 2019

 

Internationale topartiesten

Naast de verhaallijnen komen de artiesten in Bridge to Liberation dit jaar ook uit Verenigd Koninkrijk, Polen, Duitsland en Nederland. Samen vertalen zij de emoties van de verhalen in muziek; soul, jazz, klassiek, pop allemaal samen met Het Gelders Orkest. Van eigen bodem zingen André Hazes, Alain Clark en Romy Monteiro. Eric Corton is de Nederlandse verteller en BBC presentator en historicus Dan Snow de Britse verteller. Het tenoren-trio Tre Voci zet het Poolse verhaal kracht bij en Introdans zorgt traditiegetrouw voor moderne dans in Bridge to Liberation. Meer namen worden op 13 juni bekend gemaakt. Samen met het publiek en afgevaardigden uit diverse landen, kijken we terug in de geschiedenis en dragen de impact van de Slag om Arnhem mee de toekomst in.

Reacties