Rodenburgstraat ondergaat wederom metamorfose

Nog maar zes jaar geleden zag de Rodenburgstraat er zo uit. Op de plek van deze inmiddels gesloopte wederopbouwflat moeten nieuwe appartementen en andere woningen verrijzen. De gerenoveerde flat aan de andere kant van de straat blijft staan. Arnhem wordt – het werd eerder gezegd – steeds mooier. Het gezegde Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden, geldt ook hier. Nog even doorbijten, dus.

Vossen-, Nieuw- en Rodenburgstraat zijn voor auto’s toegankelijk en verbinden Weerdjesstraat en Trans met de Rijnkade. De Rodenburgstraat is vernoemd naar het middeleeuwse geslacht Rodenburg. De straat was aanvankelijk slechts een korte steeg die vanaf de Turfstraat doodliep op de stadsmuur. De steeg werd doorgetrokken tot aan de Rijnkade, verbreed en opgewaardeerd tot straat. Dat was halverwege de negentiende eeuw als onderdeel van het plan Heuvelink. De oude straat met bebouwing werd tijdens de Slag om Arnhem volledig in puin gelegd. In1952 tijdens de wederopbouw kwam de oude straatnaam weer in gebruik.

Bekeuring

Andere onderdelen van het plan om de zuidelijke binnenstad op te pimpen zijn onder meer de bouw van appartementen plus een filmhuis op het Kerkplein, en het naar boven toveren van de Jansbeek. Daarvoor werd de warenmarkt verplaatst naar de Markt, dat op zijn beurt autovrij werd gemaakt en opnieuw bestraat met hier en daar wel erg grove kinderkopjes. Althans, dat leerde ik van vele rolstoelberijders. Momenteel is het ter plekke voor voetgangers en overig verkeer een warboel. Bussen, auto’s, vrachtwagens met bouwmateriaal, fietsers, moeders-met-kinderwagen, rolstoelers en andere weggebruikers proberen allemaal zo snel mogelijk op hun plek van bestemming te komen. Gelukkig leiden verkeersregelaars het gewriemel in goede banen. Een team handhavers doet bovendien goede zaken. Foutparkeerders worden onverwijld op de bon geslingerd, heet dat dan.

Beeld: Rodenburgstraat 2011, Gerdien Mogendorff, Gelders Archief

Rodenburgstraat 1985, Gelders Archief. Links midden, achter de witte auto is nog net het raam van kapper Sjaak ten Velde zichtbaar. November jl. verkaste hij schuin naar de overkant, op de hoek Turfstraat/Rodenburgstraat. Ten Velde is een barbier met meer dan vijfenveertig jaar hart voor de zaak.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.