Unieke creaties maken plaats voor nieuwe ontwerpen

Feestelijke start verkoop showcollectie Irene Schaepman
Showcollectie couturier Irene Schaepman in de Mode Incubator

Couturier Irene Schaepman heeft een geheel eigen werkwijze en signatuur. Specifiek aan haar creaties zijn de ambachtelijke technieken en het maatwerk. Irene’s collectie bestaat uit avondjurken, little black dresses, accessoires, kanten kraagjes, manchetten, maatpakken voor vrouwen en natuurlijk ook de beeldschone bruidsjurken waar het merk Eva Luna Couture bekend om staat.

Sinds kort is het atelier van Irene Schaepman gevestigd in de Mode Incubator, Sonsbeeksingel 147 in Arnhem. Ze voegde zich daar bij andere vakmensen zoals Renske Welie (Buro Welie) en Erik Toenhake (DutchSpirit). Vrijdag 15 december hielden ze een gezamenlijk borrel als feestelijke start van de verkoop van Irene’s showcollectie, die tot eind januari voortduurt.

Naar aanleiding hiervan vroeg ik Irene over haar werk en over het ontstaan van de collectie, die bestaat uit tientallen unieke creaties.

Hoe is je showcollectie ontstaan?

Het zijn vrije ontwerpen waarmee ik laat zien wat er allemaal mogelijk is. Tussen het maken van opdrachten door kan ik er alle facetten van mijn creativiteit en fantasie in kwijt. De collectie is eigenlijk een staalkaart van mijn kunnen. En voor klanten zijn het tastbare voorbeelden van hoe iets eruit zou kunnen zien als het gaat om vorm of techniek. Deze originele showmodellen zijn nu dus te koop.

Moet je een bepaalde maat hebben om zo’n exclusief showmodel te kunnen dragen?

Vaak zit aan de achterkant nog een naad van zo’n 10 cm waardoor mensen er met een maat tussen de 36 en 42 goed in passen. Voor de verkoop hebben we er bij de meesten sluitingen in gemaakt. Maar de ruimte om in te nemen of uit te leggen is er nog steeds. Ik ontwerp graag in het ivoor of het zwart. Dat vind ik zelf gewoon het fijnste. Vandaar dat de showcollectie ook vooral in die kleuren uitgevoerd is.

Op basis van de showmodellen doen klanten bestellingen en maak jij in je eigen atelier creaties op maat. Betekent het dat de uiteindelijke creaties er soms heel anders uitzien dan deze showmodellen?

Zeker! Op basis van hun voorkeuren, ook qua kleur en materiaal, ga ik aan het werk. Daarbij pas ik een techniek toe, moulage, waarmee de stof als het ware op het lichaam van de klant wordt geboetseerd. Daardoor kan ik voor iedereen iets maken dat op het lijf geschreven is.

Maar als ik dit zo hoor… de showcollectie is de basis van je werk. Kun je die prachtige unica wel missen?

Nou, het is niet zo dat het helemaal zonder emoties gaat maar ik heb behoefte aan ruimte. Ook ruimte in mijn hoofd om weer nieuwe dingen te kunnen creëren. We zijn nu bezig om alle showmodellen goed op de foto te zetten zodat de mogelijkheden zichtbaar blijven voor de klant. Het blijkt ook nog eens een heel louterend proces om al die stukken weer door mijn handen te laten gaan. Het is mijn geschiedenis, dit doorlopende proces van ontwerpen, want ik heb niet zozeer vaste collecties ieder jaar. Ik vind ze eigenlijk allemaal nog steeds erg mooi. En wie weet‚Ķ, misschien maken we er nog eens een boek van.

Reacties