Wewerken: Je moet het zelf doen maar niet alleen

Ben je iemand, of ken je iemand, die moeite heeft om op eigen kracht een (betaalde) baan te vinden en te houden, kijk dan eens op de website activerendwerk.nl (Arnhem). Hier vind je een keur aan bedrijven en initiatieven die je daarbij kunnen helpen. In Arnhem en omstreken zijn dat er al een stuk of honderd, waarbij je kunt kiezen uit allerlei branches, functies, niveaus en begeleidingsvormen. Via een wijkcoach kan de gemeente zo’n traject bekostigen.

Een van de nieuwste projecten is wewerken, de plek voor wie affiniteit heeft met digitale zaken, van vormgeven en websites bouwen tot het gebruik van softwareprogramma’s en programmeren.

Monique van der Lans, initiatiefnemer van wewerken, heeft altijd met plezier tussen ‘techneuten’ gewerkt. Ze houdt enorm van het maakproces, van begin tot eind, waarbij iets bedacht, gepland én uitgevoerd wordt. Daarnaast heeft ze een scherpe blik voor de eigenheid van mensen en voor wat er nodig is om iemands kwaliteiten tot uiting te laten komen. Organiseren en inspireren staat op haar visitekaartje. Vertrouwen, veiligheid en humor zijn kernwoorden in haar aanpak.

Op de vraag wat ze vooral wil overbrengen, zegt Monique met een brede grijns: “Als het je niet lukt om uit dit stuk te laten spreken met hoeveel enthousiasme ik mijn werk doe, dan heb je niet goed geluisterd!” Die opmerking illustreert de stevigheid en betrokkenheid waar deelnemers op kunnen bouwen. En met eenzelfde voortvarendheid is inmiddels ook de orderportefeuille van wewerken gevuld.

Welke deelnemers kunnen terecht bij wewerken?

Monique: “Mensen die geen baan hebben en die moeilijk aansluiting vinden bij de maatschappij. Ze kunnen vroegtijdig uitgevallen zijn op school, hebben soms psychische problemen of zelfs een psychiatrische achtergrond. Ook komt voor dat hun vooropleiding niet goed aansluit. Als je het over de participatieladder hebt dan richt ik me op trede 3, 4 en 5. Wewerken staat open voor mensen die actief iets aan hun situatie willen veranderen en die zelfstandig naar Doorwerth kunnen komen. Ja, want dat is nou eenmaal zo, we zijn gevestigd in Doorwerth. Dat is met de bus overigens maar 15 minuten vanaf Arnhem Centraal. Het voordeel is, er zijn hier vergeleken met de stad weinig afleidende prikkels.

Vanaf binnenkomst krijgt iemand de gelegenheid om (opnieuw) te ontdekken wat ‘ie wil ontwikkelen en hoe met anderen samen te werken. Iedere stap, iedere trede is er één. De kennis waar ze mee binnenkomen, stof ik af. Over ons traject zeg ik altijd, ze moeten het zelf doen maar ze hoeven het niet alleen te doen. En dat is zoveel waard. Je moet niet voor de juf naar school gaan of voor je baas naar je werk. Nee, je komt omdat je in de klas, in je groep, in je projectteam belangrijk bent.”

Ik begrijp dat je ook taalles aanbiedt?

Monique: “Ja, want bijvoorbeeld een website bevat ook taal, zo simpel is het. Ze moeten in staat zijn om te kunnen beoordelen of aangeleverde tekst wel klopt. En ze moeten een fatsoenlijke e-mail naar een klant kunnen schrijven. Dat hoort erbij. Dus Nederlands en Engels passen in het traject. Net als rekenen. Want op een gegeven moment komt ook het commerciële stuk voorbij, zoals een offerte maken.”

Op 21 juni ging de website van wewerken online. Het betekende meteen de presentatie van het allereerste project dat de deelnemers gezamenlijk uitvoerden. Hoe pak je zo’n project aan?

Monique: “Het enige dat ik vooraf heb gezegd, we gaan een website en een logo maken en we gaan 21 juni ‘live’. Voor de rest heb ik niks meer gezegd. Maar dat is de structuur, het kader dat nodig is. Toen wisten ze oké, dat is dus waar we naartoe werken. Zo bleef de regie bij de deelnemers zelf. Ze leren op deze manier omgaan met verantwoordelijkheid en ervaren dat afspraken nakomen geen kwestie van ‘moeten’ is maar van de ambitie om met elkaar tot resultaat komen.

Deelnemers gaan iets doen wat bij ze past, op hun eigen tempo en vanuit hun affiniteit. In een baan moet je meteen van alles, moet je presteren. En hier…, als het even niet lukt nou dan lukt het even niet. Het is mijn ervaring dat mensen van alles kunnen en gaan doen op het moment dat je ze de ruimte geeft om niks te ‘moeten’. Vervolgens blijven ze ook veel fanatieker meedoen. Je ziet deelnemers zich ontwikkelen van ‘ik doe nergens aan mee’, richting ‘ik kan uiteindelijk voor mezelf zorgen en in mijn eigen onderhoud voorzien’. Dat is de brug die ik voor ze bouw. En dat begint allemaal met het simpele feit dat ik het oprecht blij ben als ik ze binnen zie komen. Of het nou voor een, twee of drie dagen per week is.”

Voor haar werk als organisator en inspirator van wewerken brengt Monique van der Lans een relevante mix aan werkervaringen mee. Na 10 jaar de functie van verkoopleidster te hebben vervuld volgde 15 jaar HR Manager in de internationale technische industrie. Vanaf 2014 werkt ze als Autismevriendelijke coach sinds 2016 is ze tevens CVI-gecertificeerd Talentcoach. Haar verbijstering over hoe weinig kans mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt hebben, heeft ze omgezet in daadkracht en leidde tot de start van wewerken. Hierin komen zowel de kwaliteiten van de deelnemers als die van van Monique zelf optimaal tot hun recht.

Lees meer op wewerken.nl of kijk op eerder genoemde website activerendwerk.nl. Ook kun je voor meer informatie contact opnemen met je wijkcoach.

Reacties