Openluchtmuseum redt watersnoodwoning van haar einde

Het einde was nabij voor een Noorse noodwoning in Raamsdonkveer, die slachtoffers van de watersnoodramp in 1953 weer een dak boven hun hoofd gaf. Het Nederlands Openluchtmuseum steekt daar een stokje voor en geeft de woning een plekje in Arnhem.

Na de watersnoodramp in 1953 schoot Noorwegen Zeeland te hulp door de provincie te voorzien van houten noodwoningen. De woningen voldeden niet in het barre klimaat van Scandinavië, maar deden het prima in Nederland. Het huis in Raamsdonkveer was één van die 326 noodwoningen. De woningen werden opgebouwd met een bouwpakket. Eén woning bestond uit 216 pakketjes. De noodhuizen waren erg luxe en beschikten zelfs over een douche. Dat was in die tijd erg bijzonder.

De woning in Raamsdonkveer wordt al vanaf 2008 niet meer bewoond en moet plaatsmaken voor nieuwbouw. Een stukje van de Zeeuwse geschiedenis dreigde hiermee verloren te gaan. De Stichting Veers Erfgoed stak hier een stokje voor en trok de aandacht van het Nederlands Openluchtmuseum. Het museum had al jaren plannen om een ‘watersnoodwoning’ te verwerven om deze ingrijpende naoorlogse gebeurtenis een plek te geven. Als de benodigde 1 miljoen euro bij elkaar is, wordt het museum in 2012 in Arnhem herbouwd.

Zolang hoef je natuurlijk niet te wachten voor een bezoekje aan het Openluchtmuseum, want er is daar nog veel meer te zien en te beleven. Donderdag a.s. start het zomerseizoen, t/m 31 oktober is het museum weer dagelijks te bezoeken van 10.00 – 17.00 uur.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Openluchtmuseum redt watersnoodwoning van haar einde"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*