Iedereen mag één Arnhemse Held verwijderen en één toevoegen

De inspiratie voor de Arnhemse Heldenlijst

Eindelijk, het is zo ver. Iedereen, dus ook niet-Bekende Arnhemmers (BA’ers), mogen hun eigen Arnhemse Held benoemen en er één wegstemmen. Een heuse poll vereenvoudigt het maken van een eindscore.

De afgelopen tien weken werd aan tien BA’ers gevraagd een persoon te noemen die – wat hun betreft – zich met de titel Arnhemse Held mag tooien. Allereerst had de spelleiding, in combinatie met webmaster Paul Clappers en blogger dezes, een lijst met twintig namen opgesteld. Toegegeven, arbitrair wie daar op figureerden, maar toch ingegeven door een zekere “Arnhem deskundigheid”. Per week moest er één persoon van de dan actuele rating worden verwijderd. Tevens mocht er één nieuwe Arnhemse Held(in) of organisatie uit heden of verleden worden toegevoegd. Uiteraard completeerden allen hun rating met argumenten. Emile Ratelband, Clarien van Harten, Ella Hueting, Hans van Vrijaldenhoven, Bob Roelofs, Udo Kelderman, Guus van Kleef, Erik ter Meulen, Nazmiye Oral en Sjaak Hullekes voerden dus “zwaarwegende redenen” aan waarom personen werden verwijderd, maar ook toegevoegd!

Instructie
Onderstaand staat de Arnhemse Heldenlijst van vorige week. De bijbehorende poll staat hier en correspondeert met deze opsomming. Bij het aanklikken van een naam in deze poll wordt één naam verwijderd. Vervolgens mag er een naam in het daartoe bestemde vakje extra suggestie? worden ingevuld.

Eerdere suggesties
Vanzelfsprekend weet de spelleiding van al eerder genoemde namen. Door deze respons nu te herhalen wordt de definitieve Arnhemse Heldenlijst al een klein beetje beïnvloed. Die namen luidden:

Striptekenaar Hans G. Kresse (bekend van o.a. de strip Eric de Noorman).
Voetballer Theo Janssen (voetballer bij Vitesse)
Zanger/muzikant/kunstenaar Herman Brood (richtte destijds popgroep The Moans op)
Beatgroep Long Tall Ernie and the Shakers (The Moans waren basis van deze groep)
Beatgroep Hank the Knife and his Jets (Long Tall Ernie and the Shakers stond aan de basis)
Organisatie Loesje (timmert al bijna dertig jaar aan de weg met pittige spreuken)
Schrijver Herman Koch (woonde in Arnhem, publiceert regelmatig en is succesvol)

Arnhemse Heldenlijst van vorige week (week 2 2012)

Sport

1. Orhan Delibas (1971) is voormalig Nederlands bokser met Turks bloed. Zijn boksnaam was The Turkish Delight en hij bokste in het hal middengewicht. Na vele overwinningen werd hij in 1995 profbokser in de Verenigde Staten. In 2008 beëindigde hij zijn loopbaan in Arnhem.
2. Frans de Munck (1922-2010), alias De Zwarte Panter, was doelverdediger bij Vitesse en later voetbaltrainer. De bijnaam De Zwarte Panter was vanwege zijn zwarte haren, dito keeperskleding en katachtige reflexen. Hij kwam 31 maal uit voor het Nederlands elftal.

Muziek/toneel

3. Ilse DeLange is de artiestennaam van Ilse Annoeska de Lange (1977). Zij is een beroemde Nederlandse popzangeres en won vele Edisons. Haar albums bereikten ruim tien keer platina.
4. Pierre Courbois (1940) is een Arnhemse woonbootbewoner en behoort tot de crème de la crème van de Nederlandse jazz. Hij geniet wereldfaam als slagwerker, componist en bandleider.
5. Margreet Blanken (> 65 jaar) is een Arnhemse actrice en maakte “een eeuwigheid geleden” furore als zuster Reini in de TROS-televisieserie Medisch Centrum West.
6. Audrey Hepburn (1929-1993) Deze Nederlands-Britse was actrice, filmster en filantrope. Officieel heette zij Hedda van Heemstra Hepburn-Ruston. Ter nagedachtenis aan haar staat op het Burgemeestersplein in de Burgemeesterswijk een plastiek.
7. Ton Wiggers (1947) De directeur en oprichter van Introdans.

Politiek

8. Ien Dales (1931-1994) was burgemeester van Nijmegen en werd later minister van Binnenlandse Zaken. Ze is geboren Arnhemse en ging naar school op de Tamboersbosjesschool (nu gesloopt).
9. Chris Matser (1904-1973) schopte het ver op de maatschappelijke ladder. Hij was een metselaarszoon uit de Arnhemse arbeiderswijk Klarendal. In 1945 werd hij aangesteld als (waarnemend) burgemeester van het zwaar getroffen Arnhem. Hij geldt als Arnhems wederopbouwburgemeester. Pas in 1969 werd hij opgevolgd door Hans Roelen.
10. Marga Klompé (1912-1986) werd in 1956 de eerste vrouwelijke KVP-minister van Nederland. Ze is nog steeds de enige vrouw die Minister van Staat werd. De geboren Arnhemse woonde ooit aan de Sweerts de Landasstraat.

Beeldende kunsten

11. Pierre Janssen (1926 – 2007) was een Nederlands journalist, museumdirecteur en televisiepresentator. Als hij met zijn lange gestalte op de zwart/wit televisie uitlegde hoe de kunstenaar het had bedoeld, maakte hij indruk op zelfs de grootste kunstleek.
12. Klaas Gubbels (1934) woont al vele jaren in de Burgemeesterswijk. Hij is een populaire Nederlandse beeldende kunstenaar. De door hem geschapen beelden zijn voor velen iconen geworden. Hierin figureren vooral koffiekannen, stoelen, tafels, flessen en schaakborden.

Letteren

13. Jean Dulieu (1921-2006) is het pseudoniem van Jan van Oort. Hij overleed in Arnhem. Hij was een Nederlandse kinderboekenschrijver en stripmaker. Hij werd vooral bekend als bedenker van de boekenreeks Paulus de boskabouter.
14. Johnny (“the Selfkicker”) van Doorn (1944-1991) was schrijver maar eigenlijk de eerste standup comedian. Naar hem werd een plein genoemd in Arnhem. Ter herinnering aan hem werd er recent een plastiek geplaatst in het Musiskwartier.

Wetenschap

15. Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) is natuurkundige en één van Arnhems belangrijkste zonen. In het Sonsbeekpark staat ter ere van hem een groot standbeeld. Hij is winnaar van de Nobelprijs Natuurkunde 1902.
Overig
16. Antoon van Hooff (1937-2004) was directeur van Burgers Zoo. Hij maakte de dierentuin-nieuwe-stijl populair. Tevens bekend als presentator van het televisieprogramma: Ja, natuurlijk.
17. Ir. J.W.C. Tellegen, oud-directeur Gemeentewerken Arnhem. Adviseerde de gemeenteraad Sonsbeek aan te kopen
18. Herman Hofman, oud-gemeentesecretaris Arnhem. Zet zich al jaren in voor het Arnhemse culturele leven. Wordt ook wel cultuurpaus genoemd.
19. Soheila Najand (1957) Directeur en artistiek leider van InterArt.
20. Bernd Ebbo Visser (1972) Schrijver, bedelpoëet, journalist, mediapersoonlijkheid, documentairemaker en aangename zonderling.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Iedereen mag één Arnhemse Held verwijderen en één toevoegen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*