Eerste wintereditie festival SPIJKERROK

{

Op zaterdag 21 januari viert SPIJKERROK na negen zomeredities haar eerste wintereditie.

Vindt het ‘s stads kleinste festival in de junimaand plaats op Vrijstaat Thialf in het Spijkerkwartier, tijdens de wintereditie is de plaats van gebeuren Popcentrum Jacobiberg. Het festival biedt vier stevige bands, een dichter/singer-songwriter en twee DJ’s. De opbrengst komt ten goede aan de ondersteuning van vrijheid van muzikale meningsuiting. Na Iran in 2011 staat 2012 in het teken van Syrië.

Programma
De grootste naam op het affiche van SPIJKERROK is de van oorsprong Achterhoekse band Automatic Sam. De band heeft een behoorlijke live reputatie opgebouwd en trad onder meer op bij De Wereld Draait Door. In 2012 zal het grote publiek eraan geloven. De andere namen zijn de Arnhemse mannen van The Heat en Achterdochtig. Het Nijmeegse The James heeft een bijzondere band met het festival omdat twee van de oprichters hier samen tien snaren beroeren. Hadrian’s Wall uit Aalten maakt de bandlijst compleet. DJ’s zijn de heren Clojo en Raynaey, bekenden in het Arnhemse circuit.

Nieuw concept
De organisatie van SPIJKERROK probeert de wintereditie uit om verschillende redenen. De eerste aanleiding is het feit dat er na de drukke decembermaand altijd een gat valt op muzikaal-cultureel vlak; er is weinig te beleven in de stad. Op 21 januari is dat niet het geval. Daarnaast heeft het festival dankzij de wintereditie de mogelijkheid om jaarlijks meer bands te programmeren. Zowel de organisatie als de muzikanten die zich aanbieden zijn hier blij mee. Tot slot levert de nieuwe editie – afhankelijk van de opkomst – meer geld op voor het goede doel. De eerste editie moet bewijzen of dat inderdaad het geval is.

Goede doel
Vanaf de zomereditie in 2011 heeft SPIJKERROK ervoor gekozen om meerdere jaren vast te houden aan hetzelfde goede doel: vrijheid van muzikale meningsuiting in landen waar dat door het regime onmogelijk wordt gemaakt. In 2011 stond Iran op het programma. In Iran hanteert de overheid onder meer een zwarte lijst met verboden musici en voor vrouwen is het verboden om in het openbaar solo te zingen. De verantwoording van de zomereditie 2011 volgt binnenkort. In 2012 is gekozen voor Syrië, een land waar de Arabische Lente nog sluimert en mogelijk doorzet. Los van wat er met de muzikanten in Syrië gebeurt is dit land de laatste tijd continu in het nieuws door de opstand van de oppositie, de vele gevechten en slachtoffers en de halfslachtig optredende waarnemers van de Arabische Liga. SPIJKERROK voegt graag een vonkje toe om ergens een paar muzikanten of een collectief een hart onder de riem te steken.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Eerste wintereditie festival SPIJKERROK"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*