Schilderij Hoomans terug naar Stadstheater

Een anonieme koper heeft 1.500 euro betaald voor het schilderij van Elise Hoomans, om het te behouden voor Arnhem.

De koper wil het schilderij in bruikleen geven aan het Stadstheater, waar het manshoge schilderij jarenlang hing. Dit meldt de Gelderlander.

Met name oudere Arnhemse cultuurliefhebbers wonden zich afgelopen week op over cultuur-wethouder Elfrink (SP), die het schilderij samen met 2.000 andere kunstwerken liet veilen. Bieden op het schilderij kon vanaf tien euro.

Oud-gemeentesecretaris Herman Hofman had geen goed woord over voor de actie van Elfrink.

“Het is respectloos en Arnhem onwaardig dat haar portret nu geveild wordt met een tientje als inzet.”

Elfrink weigerde echter om het schilderij uit de veiling te halen. “Het museum heeft alle te veilen werken bekeken. Maar kunstgoeroe Hofman, de grote cultuurgod, weet het natuurlijk beter”, zei hij smalend.

Die reactie leidde tot nog meer ophef. “Wie met een tientje als inzet een collectief cultureel bezit van historische waarde op de een veilig brengt is een historisch onbenul, een cultuurbarbaar en bovendien een heler”, aldus de Arnhemse journalist Herman Spinhof.

“Met duur verdiend belastinggeld gekocht, verkwanselt Elfrink als slecht rentmeester voor een habbekrats collectief bezit.”

Aan de ophef komt een einde, nu een koper die anoniem wenst te blijven, het schilderij heeft weten te verwerven.
“Ik ben uit irritatie gaan bieden”, zegt de koper tegen de Gelderlander. “Deze verkoop was respectloos tegenover Elise Hoomans.”

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Schilderij Hoomans terug naar Stadstheater"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*