Phanos is failliet en geen van de door deze projectontwikkelaar verzonnen plannen voor Stadsblokken-Meinerswijk is gerealiseerd. De honderden woningen uit de plannen uit 2006 zijn nimmer gebouwd, de duizenden woningen uit het eilandconcept evenmin. In deel 5a, b, c, d en 3 van het Blokken Feuilleton stel ik een eenvoudige vraag: waarom niet? Ik denk namelijk dat het lachje van Henk Kok hiermee beter begrepen kan worden. Interviews met betrokkenen en het doorspitten van rapporten en krantenartikelen leren mij dat een eenduidig antwoord echter niet bestaat. Ik presenteer daarom vijf ‘oorzaken’ die, volgens mij, verklaren waarom SbMw als bouwlocatie slechts een belofte bleef.
Een verassing van links
In september 2005 – nog voor het eerste officiële gesprekken tussen de gemeente en de grondeigenaren, waarover ik schreef in het voorgaande Feuilleton – kwam er een verassing van links. Fractielid Wieneke de Waard van GroenLinks verzette zich tijdens een ledenvergadering van GroenLinks tegen partijgenoot Chris de Ronde en ‘zijn’ woningbouwplannen in de Arnhemse uiterwaarden:
‘Wieneke de Waard [‚Ķ] wist ook een belangrijke wijziging in het partijprogramma voor elkaar te krijgen. Tot op heden is GroenLinks onder voorwaarden voorstander van woningbouw in de uiterwaarden. [‚Ķ] Wethouder De Ronde was verantwoordelijk voor die bouwplannen. Maar de leden van GroenLinks hebben laten weten dat dat niet meer hoeft’ (Gelderlander, 03-09-2005).
Over De Ronde zei De Waard in 2005:
‘Chris wilde zich met die woningen profileren. Onder strenge voorwaarden, zegt hij dan. Maar ik denk dat experimenten uitmonden in grootschalige woningbouw. Dat moeten we niet hebben. En de partij is het met me eens. Vestig maar vleermuizen in de steenfabriek, dat is mooi genoeg’ (Gelderlander, 03-09-2005).
Chris De Ronde kreeg indertijd niet alleen van zijn partijgenoten kritiek. In een column uit 2005 van (SP-raadslid en later wethouder) Gerrie Elferink wordt hij weggezet als een man zonder idealen: ‘Buiten zijn eigen partij vindt De Ronde nog wel volop steun. Zo noemt PvdA leider Rikken het wippen van De Ronde “een onthutsende slachting” en omschrijft De Ronde als “een van de sterkere wethouders in dit college.” Hier ben ik het niet mee eens. De wethouder gaat bij mij de boeken in als een regent voor wie het pluche belangrijker was dan het verwezenlijken van idealen.’ Een paar maanden later wordt de macht van Chris De Ronde verder ondermijnd. Hij staat niet langer op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 (Gelderlander, 09-12-2005).
Een zelfbenoemde ‘bekende’ van Wieneke de Waard geeft een iets andere lezing van deze geschiedenis:
‘Chris de Ronde is gewipt bij GL. Dat had als reden dat Wieneke Chris niet mocht. Ze vond hem te macho. Ze wilde van hem af. Maar ja, iemand macho noemen is geen legitieme reden in de politiek om van iemand af te komen. Daar kom je niet ver mee. Je hebt iets nodig. Meinerswijk lag toen voor het oprapen. Dat is een stuk beter dan een persoonlijke vete. GroenLinks koos met Meinerswijk voor groen als thema en Chris de Ronde mocht het spel verlaten.’
Wat ook de precieze redenen waren voor de partijvete, achteraf is vast te stellen dat kwestie van grote invloed is geweest op het proces. Elke afspraak met wethouder De Ronde zou immers pas geïmplementeerd worden na de verkiezen. Het was dus al in december 2005, aan het begin van de gesprekken tussen de gemeenten en de grondbezitters, bekend dat de kans dat De Ronde na de verkiezingen terug zou keren als wethouder zeer klein was. Toen Phanos de gronden kocht van Jan de Graaf, zat Phanos aan tafel met de illusie van macht.
Is er te veel vertrouwd op een man die achter de schermen al onklaar was gemaakt door zijn eigen partijgenoten? Dit moet Phanos toch hebben geweten? Iemand moet ze dat toch hebben verteld alvorens ze tot aankoop overgingen? Of werd De Ronde helemaal niet als een persoon van belang gezien en vertrouwde Phanos vooral op de Provincie Gelderland (zie het voorgaande deel van dit Feuilleton)?
Mocht u aanvullende informatie willen delen stuur dan een e-mail naar martijn.duineveld@wur.nl.
Deel 1. | Deel 2. | Deel 3. | Deel 4. | Deel 5a. | Deel 5b. | Deel 5c. | Deel 5d. | Deel 5e. | Deel 6a. | Deel 6b. | Deel 6c. | Deel 6d. | Deel 6e. | zie ook: sbmw.org
Wees de eerste die reageert op "Het Blokken Feuilleton 5a: De val van de geldmaakmachine, oorzaak #1"