Boekhandel Hijman Ongerijmd heeft uithangbord

Voor het geval u boekwinkel Hijman Ongerijmd nog niet wist te vinden, vanaf heden verfraait een groot uithangbord de gevel van het pand. De hoek van Grote Oord en Varkensstraat toont de contouren van een hoge boekenstapel. Kunstenaar Jan van IJzendoorn verbeeldt er de oneindige stapeling van kennis, ervaringen en verhalen mee, waarvan het boek een drager is. Van IJzendoorn werkte nauw samen met boekvormgever Damiaan Renkens.

Voorafgaand aan de feestelijke vernissage hield hoogleraar boekwetenschap Lisa Kuitert een gastcollege over de voortdurende strijd tussen het papieren boek en het e-book. Haar conclusie: het boek van papier gaat nooit helemaal verloren. Op veel fronten blijft het e-book het afleggen tegen de papieren informatiedrager.

Na haar declameerde dichteres Tjitske Jansen – ondersteund door muziek van violist Jasper le Clercq – een tiental gedichten. Van IJzendoorn nam vervolgens de feitelijke onthulling voor zijn rekening. Aansluitend sprak Hans de Vroome namens de gemeente een woordje en deed schrijver dezes eveneens een duit in het zakje. Hij vroeg zich af hoe het jonge uitgaanspubliek in de Varkensstraat over boeken denkt. Dagblad De Gelderlander schrijft niet zomaar, dat het in de nachtelijke uren en vroege ochtend in dit smalle straatje dikwijls bal is. “Politie te paard is soms nodig om de feestgangers uit elkaar te meppen. Op het stadhuis wil men niet voor niets af van de avond- en nachthoreca in dit louche straatje. Maar”, zo vervolgt hij, ”misschien kunnen burgemeester en wethouders alsnog een aanvullende voorwaarde stellen aan nieuwe exploitanten. Iets in de trant van allereerst een verheffend boek kopen, waarmee zij leren omgaan met notoire zatlappen. Zo’n naslagwerk is bij Hijman Ongerijmd vast wel te vinden.”

Beeld: Foto Kees Crone, Uithangbord aan de gevel van Hijman Ongerijmd. Het kunstwerk werd gerealiseerd door middel van crowd funding en verschillende subsidies. Onder andere het Mondriaanfonds droeg bij.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.