Expositie luchtboogbeelden: ‘De Eusebius van dichtbij’

ARNHEM – Van 3 juli tot en met 31 augustus is de expositie ‘De Eusebius van dichtbij’ te zien in De Eusebius. Tijdens deze expositie zijn ruim twintig zogenoemde luchtboogbeelden te zien. Dit zijn de beelden die op de luchtbogen geplaatst zijn om de kerk te versieren en de luchtbogen te verzwaren.

Bij de herbouw van De Eusebius na de Tweede Wereldoorlog heeft een aantal beeldhouwers nieuwe beelden gemaakt voor de luchtbogen. In totaal zijn er 96 luchtboogbeelden gemaakt. Het idee was dat de beelden geen kopieën zouden worden van de verwoeste beelden, maar dat de beeldhouwers eigentijdse beelden mochten maken.

Dit leidde ertoe dat De Eusebius een grote variatie aan luchtboogbeelden kent. Beeldhouwer Theo van Reijn verbeeldde het verhaal van de Ark van Noach in gedetailleerde dierenbeelden. Zijn opvolger Eduard van Kuilenburg ontwierp luchtbogen vol expressieve mensbeelden. De beeldhouwers John Grosman en Georg van der Wagt plaatsten hoekige en abstracte beelden die het boek Openbaringen moesten verbeelden.

Deze beelden zijn normaal gesproken moeilijk te zien, maar worden momenteel allemaal opnieuw gebeeldhouwd. Daarom kan een aantal van deze beelden in de maanden juli en augustus van dichtbij worden bekeken bij de expositie ‘De Eusebius van dichtbij’. Deze expositie vertelt het verhaal van de beeldhouwers en de diverse thema’s van de beelden op de kerk.

Een aantal luchtboogbeelden is te koop voor € 1.500,- inclusief 21% BTW per beeld. Met de opbrengsten wordt de restauratie betaalt. Ook is het mogelijk voor € 6.050,- inclusief 21% btw een nieuw luchtboogbeeld te sponsoren.

De kerk is op van maandag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

Reacties