Deel lage Rijnkade volledig afgesloten

Wethouder Cees Jansen heeft besloten een deel van de lage Rijnkade, tussen de Rodenburgstraat (ter hoogte van de historische schepen) en de Vossenstraat (ter hoogte van de Jules Verne) per direct volledig af te sluiten. Aanleiding is een nieuw gat dat vandaag in de kade viel. Er worden nu afzettingen aangebracht in de vorm van zgn. schrikhekken en barriers. Zo snel mogelijk worden deze tijdelijke afzetmaatregelen vervangen door een definitief hekwerk.

Jansen: “Het afsluiten van de kade is een ingrijpend besluit. De gevolgen daarvan voor de gebruikers van de kade is groot. De voorbereiding voor het aanpakken van de kade is in volle gang, dus we weten dat er binnen afzienbare tijd structurele oplossingen komen. Maar we moeten ervoor zorgen dat de situatie tot die tijd veilig blijft.”

Nader onderzoek
Gisteren was al besloten om het betreffende deel van de lage Rijnkade zo snel mogelijk af te sluiten. Voorbereidingen daarvoor waren in volle gang. Aanleiding waren conclusies uit nader onderzoek dat onder leiding van het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam is uitgevoerd. De gemeente Arnhem gaf hen opdracht de staat van de kademuren te inspecteren en de ernst van de interne schades in kaart te brengen. Daarvoor zijn duikinspecties gedaan, zijn sleuven gegraven in de kade en is gezocht naar relatie tussen de eerder gevallen gaten en de staat van de kademuren op die plekken. Het onderzoek was bedoeld om antwoord te krijgen op de vraag welke tijdelijke maatregelen nog nodig zijn om de kade open te kunnen houden. Ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam concludeerde dat op dit deel van de kade ook met meer tijdelijke maatregelen geen garanties gegeven kunnen worden. Dus zou de kade daar afgesloten worden. Het gat dat vandaag is gevallen heeft dit alles extra versneld.

Voorzorgsmaatregelen blijven van kracht
De lage Rijnkade kent al langer voorzorgsmaatregelen om de staat van de kade stabiel te houden. Het vaarverkeer heeft een snelheidsbeperking om de waterslag tegen de kade zo klein mogelijk te houden. Op de kade zelf geldt een snelheidsbeperking van 20 km/uur om de belasting van de kade te verkleinen. Verder markeren betonnen bielzen tot 3 meter vanaf de waterkant het gebied waar betreden op eigen risico is. De kade wordt dagelijks optisch gecontroleerd op afwijkingen in de bestrating. Ook de overige delen van de lage Rijnkade worden in de gaten gehouden. Deze maatregelen blijven van kracht tot de kade volledig hersteld is. Met uitzondering van het deel dat nu wordt afgesloten voldoen deze maatregelen. Mocht er in de toekomst reden voor zijn, dan zullen ook elders passende ingrepen uitgevoerd worden.

Herstel in het voorjaar van 2010
Scheuren in de ongeveer 40 jaar oude kademuren, hebben tot gevolg dat er zand onder de kade wegspoelt waardoor de klinkerbestrating verzakt. Regelmatig vallen er daardoor gaten. In het voorjaar van 2010 start het herstel van de 1.300 meter lange kademuren tussen ‘Onderlangs’ en de John Frostbrug. De komende maanden zijn nog nodig voor onderzoeken, berekeningen, ontwerpen, het aanvragen van de benodigde vergunningen en natuurlijk de aanbesteding.

Klik hier voor een situatieschets (PDF).

Bericht voor parkeervergunninghouders
Alle auto’s die vandaag op de lage Rijnkade geparkeerd stonden zijn verplaatst naar parkeervakken op de lage Rijnkade tegenover het Huis der Provincie (bij restaurant Humprey’s). Mocht u uw auto daar niet aantreffen, dan kunt u met de meldkamer van de politie contact opnemen (0900-8844). Daar is een overzicht aanwezig van kentekens en betreffende parkeerplekken. Ter hoogte van het Huis der Provincie worden twintig parkeerplaatsen aangewezen voor vergunninghouders gedurende de afsluiting van de lage Rijnkade. Die plekken zijn bereikbaar via de op-/afrit aan de Nieuwe Kade (achter het voormalige Coberco-terrein).

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Deel lage Rijnkade volledig afgesloten"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*