Donderdag demontage blindgangers WOII bij Rijkerswoerd

Bij werkzaamheden van het Waterschap Rivierenland zijn in de weilanden ten zuiden van Rijkerswoerd twee blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Deze bommen leveren geen direct gevaar op maar worden wel weg gehaald. Dit wordt aanstaande donderdag (9 maart) van 09:00 – 11:00 uur gedaan door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Demontage
Donderdag sluit de politie om 8.45 uur een gebied met een straal van 150 meter rond de vindplaats af. Tot de demontage is voltooid, naar verwachting om 11.00 uur, mag niemand dit gebied betreden.

Voor zes woningen geldt dat de bewoners gedurende deze periode niet in hun woning mogen zijn. Zij zijn hierover geïnformeerd.

Voorbereidingen
Als voorbereiding op de demontage is over de bommen een soort terp van zand gebouwd. Die terp voorkomt dat klein materiaal door de omgeving vliegt als de bommen tijdens de demontage onverhoopt toch tot een ontploffing komen.

Tijdens de demontage wordt de ontsteking verwijderd en vervolgens worden de explosieven vervoerd naar een veilige plek waar ze gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht.

De Explosievenopruimingsdienst Defensie (EOD)
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) spoort explosieven op, identificeert en ruimt deze. Dit gebeurt ruim 2.500 keer per jaar.

Het gaat om conventionele (traditionele) explosieven, vooral uit de Tweede Wereldoorlog, en geïmproviseerde (vuurwerk)bommen.

Dit doet de EOD op het land en op en in het water, in Nederland en missiegebieden.

Heeft u vragen naar aanleiding van de demontage dan kunt u contact opnemen met de gemeente Arnhem via 0900-1809.

Bron: Nieuwsbericht gemeente Arnhem

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Donderdag demontage blindgangers WOII bij Rijkerswoerd"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*