NUON maakt stadsverwarming 14% duurder: ‘Geen prikkel voor duurzaamheid’

In Arnhem zijn al bijna 5.000 huishoudens aangesloten op stadsverwarming. Deze huishoudens zijn al van het gas af. Het gasloos maken van huizen is één van de maatregelen voor de verduurzaming van de stad. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft energieleveranciers de ruimte om de prijs van gas even hard te laten stijgen als dat van stadsverwarming. De NUON heeft hierop een prijsstijging van bijna 14% aangekondigd op stadsverwarming. PvdA en GroenLinks zien hierin onvoldoende prikkel om verder te verduurzamen en stelden vragen aan de wethouder.

Door Huibert Veth

We spraken met raadslid Vincent Bouma (PvdA) die de mondelinge vragen aan wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) stelde. Bouma: “Stadsverwarming is een alternatief voor gas om een huis te verwarmen. Eigenlijk stroomt er warm water, dat in dit geval bij de NUON-centrale vandaan komt, via leidingen naar je huis toe en verwarmt op die manier je huis.”

“Eén van de duurzaamheidsacties is dat wij van het gas af willen. Stadsverwarming is één van de methodes hiervoor. Daarom is het belangrijk dat wij meer naar stadsverwarming toegaan.”

‘Stijging gasprijs werkt averechts’

“Het is dan ook gek dat de stijging op de gasprijs, die eigenlijk een prikkel moet zijn om duurzamere maatregelen te nemen, nu averechts gaat werken. Stadsverwarming is iets wat vanuit de leverancier komt, dus je kunt niet je eigen leverancier kiezen. Om te voorkomen dat de leverancier elke prijs kan vragen die hij wil, is er ooit vastgelegd dat de prijs van stadsverwarming niet meer mag stijgen dan die van gas.”

‘Geen prikkel om van gas af te gaan’

“Op dat moment was dat een logisch keuze want de gasprijs was leidend. Nu we echter vanwege de duurzaamheidsmaatregelen de gasprijs enorm verhogen levert dat een nare bijwerking op die wij niet terecht vinden. Daardoor is er geen prikkel om van het gas af te gaan.”

“Wij vinden het dan ook jammer dat de NUON ervoor kiest om gebruik te maken van de ruimte die zij krijgen om de prijs van stadsverwarming met 14% te laten stijgen. Wat mij betreft laten ze de prijs 2 of 3% stijgen. Dit gebeurde in het verleden elk jaar.”

‘Stijging energierekening in Presikhaaf en Schuytgraaf’

“Stadsverwarming zit door heel Arnhem verspreid maar met name in de wijken Presikhaaf en Schuytgraaf. Deze huishoudens hebben al een bericht gehad van de NUON over de stijging hun energierekening.”

“Ik heb van wethouder Bouwkamp gehoord dat zij het volkomen met ons eens is en ook niet achter deze prijsstijging staat. Ze gaat in gesprek met NUON en zal richting de landelijke politiek aangeven dat ze dit niet terecht vindt en dat hier een verandering in moet komen. Deze antwoorden stemde mij tevreden. Ik wacht nu eerst even af wat het college voor elkaar gaat krijgen.”

Warmtevisie

Op de vraag van raadslid Maarten Venhoek (D66) gaf de wethouder aan voor het einde van het eerste kwartaal van dit jaar met een bredere ‘warmtevisie’ te komen.

Bron: RTV Arnhem

Reacties