Bela Bartok spreekt tot de verbeelding bij Het Gelders Orkest

{

Alweer vrijkaartjes. Dit keer waren mijn mans pianoleraar en zijn dochter mee. In de zaal veel jeugdigen. Dus ik denk dat de vrijkaartjes goed besteed zijn als je het voortbestaan van Het Gelders Orkest voor ogen hebt.

De vorige keer had ik in mijn recensie een positieve opmerking gemaakt over de strijkers en warempel meteen volgde een concert met een stuk alleen voor strijkers. De avond kreeg van HGO de titel mee: De verbeelding spreekt en dat kwam met name door dit divertimento voor strijkers van Bela Bartok. Het stuk is geschikt als filmmuziek. Het eerste deel is redelijk ontspannen, maar in het tweede deel zag ik het volgende: Een vrouw. Ze zit alleen in een kamer. Het is ’s avonds laat. Buiten springt een in het zwart geklede figuur over de omheining van de grote tuin en sluipt naar het huis, de violen zwiepen, we komen afwisselend terug bij de vrouw. Ze heeft iets gehoord. Staat op, solo eerste viool, ze wandelt op en neer, samenspel violen (prachtig.. )De figuur nadert, hij slaat een raampje in en staat binnen. Er is iets gebeurd..stilte. Luister en huiver: het tweede deel.

Hoe het afloopt met de vrouw, horen we in deel drie. Het is goed gegaan.

Daarna viel het met de noodzakelijke verbeelding mee. Het klarinetconcert van Weber is aardig om naar te luisteren, maar niet grensverleggend. Nu was het wel extra leuk omdat Arno Stoffelsma de solist was. Een lid van HGO. Hij deed het uitstekend en kreeg een cadeau van zijn collegae.

En dan Schubert. Ik heb een raadselachtige verstandhouding met Schubert. Sinds ik in de brugklas onder leiding van een strenge dirigent Die Forelle moest zingen, en Erlk√∂nig, hoor ik in elke Schubertuitvoering deze man te keer gaan. Tijdens een bezoek van Maarten ’t Hart aan mijn huis, een gekende Schubertfan, jaren geleden toen ik nog in Warmond woonde, zette ik geërgerd de radio uit, met de opmerking. ‘Hier kan ik niet tegen’ toen Schubert gespeeld werd. Hij keek mij met open mond aan en onze verstandhouding heeft toen een lelijke kras opgelopen. Mijn echtgenoot is een echte Schubertfan, maar zet alleen een CD van deze componist op als ik niet thuis ben.
Dus laat ik mijn mening over de Tragische van 5 oktober niet geven, maar die van mijn gezelschap. Ze vonden het mooi.
Voor mij speciaal was de toegift. Nog een stuk verbeelding van Bartok. Prachtig scherp gespeeld.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Bela Bartok spreekt tot de verbeelding bij Het Gelders Orkest"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*