Scheepvaartrevolutie Made in Arnhem

{

50% minder brandstofverbruik voor binnenvaartschepen, dat is wat O-Foil gaat doen. Het eerste prototype vaart inmiddels rond op de Belgische rivieren. Door goed naar de natuur te kijken, in het bijzonder dolfijnen, heeft O-Foil een revolutionair nieuw systeem bedacht waarmee schepen zich efficiënter kunnen voortbewegen. In het kort, door eigenlijk met een grote vin onder het schip op en neer te gaan. Hier zie je hoe dat werkt. Hoe bijzonder dit is blijkt wel uit de prijs die ze hebben gewonnen bij de Green Challenge. Daar werd O-Foil tweede en kreeg 100.000 euro.

O-Foil was een van de drie bedrijven die gisteren een presentatie hielden op de HAN tijdens de Dag van de Duurzaamheid. Deze drie bedrijven hebben allemaal een lening gekregen van Gelderland Valoriseert om zo van idee naar bv te gaan en onze provincie innovatiever te maken.

Eerste Wikihouse van Nederland

Op de Dag van de Duurzaamheid is ook het allereerste Nederlandse Wikihouse onthuld. Bekijk hier de reportage van Omroep Gelderland. Het Wikihouse is een huis gebouwd op basis van open-source tekeningen. Met een frees zijn de bouwstukken uit hout gesneden en in drie uur door acht studenten in elkaar gezet. Waar het bouwproces van een normaal huis ontzettend ingewikkeld in met duizenden handelingen, is deze manier van bouwen een stuk makkelijker. Zo wil de HAN studenten laten nadenken over het bouwproces en dit op deze manier in de toekomst duurzamer maken. De droom is om de campus van de HAN vol te bouwen met zelfgemaakte Wikihouses voor studenten.

Made in Arnhem

Grote afwezige gisteren waren de belangrijkste onderdelen van de Made in Arnhem citymarketingcampagne, de grote oranje haken. Het allereerste Wikihouse, een zaal vol revolutionaire en prijswinnende initiatieven op het gebied van duurzaamheid en enthousiaste studenten en leraren. Allemaal Made in Arnhem. Daar mag Arnhem best trots op zijn.

Foto 1: Eerste schip met O-Foil technologie, bron O-Foil
Foto 2: Wikihouse op de HAN, bron Paul Clappers

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Scheepvaartrevolutie Made in Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*