Willem Diehlprijs 2017 naar Nexit Architecten van Theater aan de Rijn; Verbouwing Sint Petersgasthuis bekoort publieksjury

Iedereen die maar een beetje belangrijk is in de Arnhemse bouwwereld, en dat zijn er honderden, was er gisteravond. In de Arnhemse Koepelgevangenis werd tijdens de Nacht van de Architectuur de Diehlprijs 2017, alsook de publieksprijs voor het mooiste, nieuwe gebouw in Arnhem uitgereikt. Het Theater aan de Rijn kreeg de Willem Diehlprijs 2017 van de vakjury, waar het Sint Petersgasthuis door de lekenjury het meest wordt geapprecieerd.

Vele vastgoedbobo’s waren aanwezig in de Koepel om behalve de prijsuitreiking tevens te luisteren naar voordrachten van architect en oud-Arnhemmer Lucas ter Hall van Studio RAP en architect Machiel Spaan van het Amsterdamse M3H. Ter Hall zet met zijn ontwerpcollega’s Leon Spikker en Wessel Beerendonk robots in om zijn ontwerpen te realiseren. Het was fascinerend om te zien hoe zo’n apparaat in slechts weinig tijd de prachtigste ontwerpen bewerkstelligt. De vraag of ambachtslieden de programmeurs van de 21ste eeuw zijn, ontkende hij. ‘De programmeurs van de robots zijn juist de ambachtslieden van straks’.

Stadsblokkken-Meinerswijk

Machiel Spaan ziet zijn ontwerpen graag samensmelten met de stad. Als iemand een nieuw gebouw van M3H niet kan vinden, vindt hij dat het grootste compliment dat hij kan krijgen. M3H is erg succesvol in vooral Amsterdam. Spaan werkte bij ArtEZ en is benieuwd hoe de ontwikkeling van Stadsblokken-Meinerswijk uitpakt. Spaan: ‘Eigenlijk zijn Arnhem en Nijmegen één stad, een soort arena met in het midden de Betuwe. Stadsblokken-Meinerswijk biedt een unieke kans om stad, landschap, mens en milieu integraal te bekijken’.

De uitreiking van beide prijzen aan resp. Nexit Architecten alsook Hurenkamp Architecten samen met Studio Kees Marcelis geschiedde met veel bezieling. De avond zelf werd flitsend gepresenteerd door Berry Kessels.

Foto: Henri ter Hall

Lucas ter Hall (inderdaad, de zoon van) houdt zijn inleiding tijdens de Nacht van de Architectuur, Koepelgevangenis Arnhem, 1 juni 2017

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.